A VIEW OF THE WORLD THROUGH MY CAMERA LENS

Romania anului 2014

Aceleasi statistici ingrijoratoare- recesiunea economica, lipsa locurilor de munca, somaj ridicat la cote alarmante- prin intermediul carora aflam zi de zi cat de mult ne afundam noi romanii.

Ni se pregatesc cat mai multe gogosi televizate, frumos parfumate prin intermediul unor amnistii sau declaratii care mai de care mai directe si din inima, ale parlamentarilor alesi tot de cetatenii care framanta strazile zi de zi, alesi pentru a le reprezenta interesele in “satul cu ministri”. Strazile “satului cu ministri” ale anului prezidential inspira mai mult delasare si tristete decat optimism si incredere ca ” Totul va fi bine!”, optimism care odata ne caracteriza pe noi romanii cunoscuti ca fiind “hatri” si pusi pe sotii.

Este anul “ursului la miere”, anul alegerilor prezidentiale, iar functia de presedinte al Romaniei este un adevarat miraj pentru toti politicienii care au pornit pe culoarele politice ghidati de inspiratia de moment sau simtul practic al ideei de afacere, pe principiul ciocoiului si parvenitului national, care evolueaza intr-o societate corupta, din pacate, pentru procentajele de romani care se lasa purtati din ce in ce mai mult pe aripile vantului, de unde si cum bate, nemaicontand.

Multi dintre cei inscrisi in aceasta cursa stiu prea bine ca nu au nici o sansa, dar imbraca haina constiintei datoriei de neam, promitand ca “vor pedepsi raul si vor rasplati binele”. Asa se face ca, in Noiembrie 2014, buletinul de vot pentru alegerile prezidentiale va contine multe nume, deocamdata anuntandu-si candidatura 12 politicieni. Lasand ironiile deoparte, culorile stradale ne demonstreaza cat de preocupati sunt romanii pentru aceste alegeri care bat la usa. Grimase triste, analizand bugetul propriului camin si daca se poate ” strange cureaua” pana luna urmatoare, prizonieri ai dezinformarilor lansate in spatiul public pentru a se distrage atentia de la ceea ce ar trebui sa se analizeze cu adevarat, aparitii media, unde se arunca teme false, pe principiul manipularii grosolane.

Astfel se poate observa cu usurinta ca societatea e cufundata in somnul indiferentei. Sa fie oare principiul potrivit caruia poporul nu are nici un rol, decat in momentele de cumpana, precum rascoale, lovituri de stat sau revolutii? Sau e vorba despre ceea ce sintetiza cu peste optzeci de ani in urma Radulescu Motru in Psihologia poporului roman, “neperseverenta la lucrul inceput”?! Si nu e vorba despre romanul proprietar de pamant, care este cel mai persevernt agricultor. Mai exact, e vorba despre neperseverenta care si-a facut aparitia odata cu schimbarile politico-sociale de la inceputul secolului al XlX-lea, cand s-a deschis cutia cu politicieni si functionari la stat, si, prin imitatie dupa alte tari, a aparut o noua categorie, respectata superficial, cea a candidatului ales” ca in codru”.

Ganduri departe si frica pentru ziua de maine. Dar mai presus de toate, frica de gura vecinului. Iata poate un alt motiv ce poate sa determine acest somn al indiferentei. O alta insusire specifica sufletului romanesc, subliniata in anii treizeci in lucrarea lui Motru si pe care o putem regasi pe strazile monocrome ale Bucurestiului. “Cand un roman sta la indoiala, fiti siguri ca el nu sta fiindca are o convingere personala de aparat, ci fiindca nu se stie inca de partea carui grup sa se dea”. Si atunci cum ramane cu nationalismul?! Doar predica? Mai este important la aceasta ora ?!

Nu prea avem ce comenta, daca-i observam cum isi pierd din motivatie, deindata ce ies din grupul unde se entuziasmeaza impreuna. Si pe buna dreptate ,asteapta, probabil, bagheta magica a politicii care sa poata tranforma totul, indiferent de unde ar veni aceasta, din interior sau exterior, NATO, UE, China sau Rusia, cert este ca mai putin din constiinta propriilor valori, din fapte si initiative care sa echilibreze societatea. Deznodamantul acestor alegeri si soarta pulsului de pe strada vor depinde, cu siguranta, si de capacitatea romanului de a chibzui “la rece”, incat sa isi poata cultiva noi aptitudini, renuntand la a mai fi “mesteri de gura si rai de fapta”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s